Konsten att trivas på jobbet

Man väljer sina vänner, men man väljer inte sina arbetskamrater. Denna sanning är något som alla företag får leva med och att som chef rekrytera personal kan vara väldigt svårt. Man måste dels se till kompetensen som finns hos varje individ och dels måste man även se till de personliga egenskaperna.

I vissa lägen får något av detta också stryka på foten – man kan liksom inte ha samma typ av personligheter anställda och man kan inte enbart ha människor utan social förmåga som enbart har kompetens att utföra sitt jobb. Det är alltså mixen mellan dessa båda ytterligheter som måste komma fram för att man som chef ska känna att en grupp fungerar ihop och kan prestera maximalt för företagets bästa.

Det är oerhört viktigt att personalen trivs och känner glädje över att komma till sitt arbete – gör de det, ja då kommer de också att vara beredda att ta det där extra steget för företagets bästa.  Hur skapar man då trivsel på en arbetsplats och vad ska man som chef tänka på? Vi har här samlat några tips som kan vara användbara.

• Städa! Vi börjar här med något tråkigt – men ack så viktigt. Se till att det är rent och fräscht i lokalerna. Har du exempelvis ett kontor så lägg lite extra pengar på regelbunden kontorsstädning. Det här kommer att minska sjukdagarna också – god hygien ger färre sjukdomar och detta sparar dig en massa pengar.

• Hitta på något roligt! Bjud på en spontan afterwork, boka bord på en föreställning eller sätt upp ett mål för en gemensam resa. Att vara oförutsägbar som chef ( på ett positivt sätt…) skapar en spänning som gör att de anstäälda känner att om de gjort något bra – ja, då väntar också något bra runt hörnet.

• Ta dig tid. Se till att stämma av – om inte dagligen, så åtminstone varje vecka – med hur dina anställda mår och hur de upplever sitt arbete. Trivs de? Har de för mycket att göra? Hur mår familjen? Ställ frågor och du kommer direkt att komma närmre dina medarbetare.

• Ställ krav. Som chef måste man våga ställa krav; det är ändå ett företag du driver. Även om du är schysst och omtyckt så måste du kunna fatta de obekväma besluten och du måste kunna höja ribban för dina anställda. Trivs de så kommer de att jobba hårt för att nå de mål du sätter upp.

• Belöna och uppmuntra. Gör de anställda något bra så ska de också få höra det. Gör något som ingen väntar sig, som inte kostar dig så mycket och som gör dig omtyckt. Varför inte slänga ner en trisslott i varje lönebesked?

• Var dig själv. Det finns en anledning till att du är chef och någonting måste du ha gjort rätt. Ändra inte din personlighet bara för att du fått en ny spännande titel eller uppgift.

• Högtider och födelsedagar. Återigen kommer vi in på lite personlig uppmuntran i form av middagar vid exempelvis jul eller ett enkelt grattis på någons födelsedag. Lägg ner lite tid, helt enkelt. Goodwill kan man inte sätta något pris på.

Det här handlar alltså om några små saker som kan generera mycket i slutändan och som inte kostar dig så mycket. God stämning på ett kontor eller på en annan typ av arbetsplats är en förutsättning för en ökad produktion. Se till att du som chef är med och bidrar!

© 2016 A MarketPress.com Theme