Kan jag flytta pensionssparande utan problem?

Om du har ett pensionssparande idag men inte är helt nöjd med dess avkastning, avgifter eller något annat, har du säkert funderat över att flytta pensionssparande. Men är det verkligen så lätt som man kan tro? Svaret är att det är det dessvärre inte, trots att så kallad flytträtt börjar bli allt vanligare på pensionssparanden då väldigt många efterfrågar detta. Trots denna trend är det dock endast 25 % av alla pensionsspar som omfattas av flytträtt pension, vilket gör att man inte alltid kan räkna med att kunna flytta pensionssparande helt problemfritt. Flytträtten för pensionssparande är dock fortfarande betydligt vanligare än t.ex. flytträtt tjänstepension, då tjänstepensioner är betydligt mer uppbundna än pensionssparanden. Om du precis ska skaffa ett nytt pensionssparande är det därför verkligen att rekommendera att du kollar upp om du har flytträtt pensionssparande på detta, för att undvika problem utifall att du någon gång vill flytta sparandet längre fram.

Om du kan flytta pensionssparande – Om det är så att du kan flytta ditt sparande, behöver det ändå inte betyda att det är helt kostnadsfritt. Att flytta pensionssparande kräver nämligen en hel del administration, och därför tar de flera banker och försäkringsbolag ut en avgift för detta. Exakt hur stor avgiften är beror på vem du har ditt nuvarande pensionssparande hos, men i de flesta fall får man faktiskt räkna med att få betala detta. Det är inte så mycket man kan göra åt detta. Men trösta dig åtminstone med att avgiften förhoppningsvis är småpotatis mot vinsten du kan få av ett bra byte.

Att tänka på om man vill flytta pensionssparande

Många ser endast det negativa med det pensionssparande man har idag, som t.ex. alla avgifter, men innan man bestämmer sig för att flytta pensionssparande måste man verkligen säkerställa att detta är en god ide. Fast man kanske kan tro det, är det nämligen inte alltid det är lönsamt att utan vidare. Så bekanta dig med de andra sparanden du har att välja mellan innan du fattar ditt beslut. Om du tycker att detta är krångligt eller svårt att göra på egen hand, finns det även olika automatiska jämförelsetjänster som du kan använda för att göra detta, det kan också vara en utmärkt lösning. Det finns även rådgivare man kan kontakta för att göra en mer professionell och individuell bedömning av situationen. Om detta känns lockande rekommenderar vi dock alltid att du i så fall tar hjälp av en oberoende rådgivare, eftersom pensionsrådgivare som är knutna till en viss bank eller ett visst försäkringsbolag tenderar att endast lyfta fram det egna företagets fördelar, vilket förstås kanske inte alltid är det mest förmånliga för dig som sparar. Det finns dock gott om oberoende rådgivare också.

© 2016 A MarketPress.com Theme